Πολιτισμός 

Αρχική Σελίδα
Χάρτες
Γεωγραφία
Ιστορία
Παράδοση
Πολιτισμός
Φωτογραφίες
Αρχιτεκτονική
Αξιοθέατα
Πληροφορίες
Κοινότητα

Μουσική, Εκδηλώσεις, Σύλλογοι, Χορευτικά, Εφημερίδες

Μουσική

Η μουσική παράδοση υπόκειται στους κανόνες της Ηπειρώτικης μουσικής. Τα τέσσερα βασικά μουσικά όργανα είναι το κλαρίνο, το βιολί, το λαούτο και το ντέφι. Η μουσική, το τραγούδι και ο χορός, προσαρμόστηκαν και είναι άρρηκτα δεμένα με τον ορεινό χώρο και την επαγγελματική ιδιότητα.

Οι χαρακτηριστικότεροι χοροί των Καλαρρυτινών είναι του Γιανκώστα ή ΓιάννηΚώστα, αργός και λεβέντικος χορός και ο Μπαλατσός, αργός στα τρία, ο οποίος χορεύεται κυρίως από άντρες που τραγουδούν όλοι μαζί. Στους γάμους το νιόπαντρο ζευγάρι χορεύει τον συγκαθιστό χορό «ένα δέντρο δυο κλωνάρια, χόρευαν δυο παλικάρια». Κύριο χαρακτηριστικό των τραγουδιών και των χορών είναι οι αργοί και μακρόσυρτοι ήχοι καθώς και οι αργοί και ποικίλοι βηματισμοί. Στα τραγούδια αρχίζουν οι γυναίκες και απαντούν οι άντρες.

Γιορτές, πανηγύρια, εκδηλώσεις

Οι γιορτές και τα πανηγύρια δίνουν την ευκαιρία στους Καλαρρυτινούς που ζουν μακριά (Θεσσαλία – Ιωάννινα – Αθήνα) να επισκεφθούν τον τόπο τους, να φροντίσουν τα σπίτια τους και να ανταμώσουν με τους συγχωριανούς τους. Από τότε που το χωριό αραιοκατοικείται, όπως άλλωστε και όλα τα χωριά της περιοχής, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι γιορτές του Αγίου Νικολάου, των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Απόκρεω και ιδιαίτερα του Πάσχα, αποτελούν λόγους επιστροφής για να γιορτάσουν στο χωριό τους.

Το καλοκαίρι που το χωριό γεμίζει με κόσμο, γίνονται ξεχωριστά πανηγύρια με αφορμή τις θρησκευτικές γιορτές :

bullet

Της Ζωοδόχου Πηγής (την Παρασκευή μετά το Πάσχα) στην Κηπίνα

Το μοναστήρι γιορτάζει και μετά τη λειτουργία ακολουθεί πανηγύρι με παραδοσιακή μουσική. Συγκεντρώνονται πολλοί κάτοικοι από τα χωριά των Τζουμέρκων.

bullet

Της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου)

Ο ναΐσκος βρίσκεται 6 χιλιόμετρα έξω από το χωριό, σε μια σπηλιά σε υψόμετρο 1750 μέτρων. Μετά τη λειτουργία ακολουθεί γλέντι στην περιοχή Λιβάδι. Εκεί προσφέρεται από τους κτηνοτρόφους του χωριού ψητό πρόβατο, γιαούρτι και τυρί φέτα. Το βράδυ της ίδιας μέρας το πανηγύρι μεταφέρεται στην πλατεία του χωριού, όπου συνεχίζεται και την επόμενη μέρα με τη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα.

bullet

Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου)

Η λειτουργία γίνεται στο ναό του Αγίου Νικολάου. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία γίνεται μεγάλο πανηγύρι, όπου συγκεντρώνονται κάτοικοι όμορων κοινοτήτων από όλα τα χωριά των Τζουμέρκων, αλλά και από τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλία και την Αθήνα. Ο χορός κρατάει όλο το βράδυ.

Την επομένη, στις 16 Αυγούστου γίνεται λειτουργία και αρτοκλασία στο εξωκκλήσι της Παναγίας και ακολουθεί για δεύτερη μέρα το πανηγύρι στην κεντρική πλατεία. Κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, αυτός που αναλαμβάνει να τελέσει τη λειτουργία, ο «εορτάζων», διακόπτει το πανηγύρι. Ο ίδιος στέκεται κρατώντας την εικόνα της Παναγίας και οι πανηγυρίζονται την προσκυνούν και παίρνουν από το μεγάλο δίσκο, βρασμένο σιτάρι διακοσμημένο με καρύδια.

bullet

Του Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου)

Στη γιορτή του Αγίου Νικολάου γίνεται λειτουργία στο ναό (εσπερινός, αρτοκλασία, λειτουργία)

bullet

Εθνική Εορτή

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου κάθε έτους πραγματοποιούνται στους Καλαρρύτες διάφορες εκδηλώσεις με τον τίτλο  «Διήμερο μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης», αφιερωμένες στους Καλαρρυτιώτες της θυσίας και της προσφοράς.

bullet

Σύλλογοι

Οι Καλαρρυτινοί, όπου κι αν εγκαταστάθηκαν, δημιούργησαν εστίες αντάμωσης οι οποίες αργότερα εξελίχθηκαν σε συλλόγους. Οι σύλλογοι σκοπό έχουν τη διάσωση και διατήρηση λαογραφικών στοιχείων, την προβολή της ιστορίας των Καλαρρυτών και την προσφορά βοήθειας στις κοινοτικές αρχές και το έργο τους.

 Στα Ιωάννινα

bullet

Πατριωτικός Σύνδεσμος Καλαρρυτών «Η Πίνδος»,
Έτος Ίδρυσης 1971, με χορευτικό συγκρότημα.
Δωδώνης 7, Ιωάννινα 45221, τηλ. 26510 37440

bullet

Πολιτιστικός και Λαογραφικός οργανισμός «Καλαρρύτες»,
Έτος ίδρυσης 1985, με χορευτικό συγκρότημα.
28ης Οκτωβρίου 45, Ιωάννινα 45221, τηλ. 26510 23188,
e-mail : festιoa
@otenet.gr

bullet

Εκπολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος Κηπίνας,
Έτος ίδρυσης 1985

Στη Λάρισα

bullet

Πανθεσσαλικός Σύλλογος Καλαρρυτινών «Οι Καλαρρύτες»,
Έτος ίδρυσης 1979, με χορευτικό συγκρότημα.
Αγ. Μαρίνας 34, Λάρισα 41221, τηλ.- φαξ  2410 231315

Στην Αθήνα

bullet

Σύλλογος των εν Αττική Καλαρρυτινών,
Έτος ίδρυσης 1973.
Γιάννη Σταθά 6, Αθήνα 10672, τηλ. 210 3638235 

Χορευτικά

Μία από τις δραστηριότητες των συλλόγων είναι και τα χορευτικά συγκροτήματα. Πολλοί νέοι που κατάγονται από τους Καλαρρύτες και άλλοι που αγαπούν το χωριό και τους παραδοσιακούς χορούς, συγκροτούν τα χορευτικά συγκροτήματα και ανακαλύπτουν τις μελωδίες, το ρυθμό, τις κινήσεις και τα θέματα της παράδοσης. Οι στολές των χορευτικών συγκροτημάτων είναι πιστά αντίγραφα της παραδοσιακής καλαρρυτινής φορεσιάς και κατασκευάζονται με την παραδοσιακή τέχνη της χρυσοκεντητικής του τέλους του 18ου αιώνα.

Τα συγκροτήματα δίνουν παραστάσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού και έχουν αποσπάσει πλήθος επαίνων και βραβείων. Κατά καιρούς πραγματοποιούν διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις στις έδρες τους αλλά και στη γενέτειρά τους.

Εφημερίδες

Εκδίδεται μία εφημερίδα για τους Καλαρρύτες στην Λάρισα. Ο λόγος που οδηγεί τους ξενιτεμένους Καλαρρυτινούς στην έκδοση εφημερίδων είναι πρώτα απ’ όλα η αγάπη για το ιστορικό χωριό τους. Έτσι όπου κι αν είναι εγκατεστημένοι, θέλουν να μαθαίνουν τα νέα της κοινότητα αλλά και νέα από τη ζωή και την πρόοδο των συγχωριανών τους.Παράλληλα, θέλουν να προβάλουν τμήματα της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου τους, για να γνωρίζουν και οι νεότερες γενιές των ξενιτεμένων και να κρατούν δεσμούς με το χωριό τους.

bullet

 Οι «Καλαρρύτες της πέτρας και τ’ ασημιού» στη Λάρισα, που εκδίδονται από τον Παύλο Β. Φασούλα.
Λ. Πορφύρα 19, 41221, Λάρισα, τηλ   2410 233366

Διάφορα site ασχολούνται με το χωριό. Μεταξύ αυτών δύο σελίδες στο διαδίκτυο οι οποίες δημοσιεύουν φωτογραφίες και ιστορικά θέματα που έχουν σχέση με τους Καλαρρύτες

bullet

Καλαρρύτες η ασημόπετρα των Τζουμέρκων

bullet

Καλαρρύτες village

Αρχική Σελίδα ]Χάρτες ]Γεωγραφία ]Ιστορία ]Παράδοση ][ Πολιτισμός ]Φωτογραφίες ]Αρχιτεκτονική ]Αξιοθέατα ]Πληροφορίες ]Κοινότητα ]

Στείλτε e-mail στη διεύθυνση mokas@in.gr για παρατηρήσεις, προτάσεις ή σχόλια.
Copyright © 2006 Κοινότητα Καλαρρυτών
Τελευταία ενημέρωση : 28-Απρ-2009